Laden Evenementen

10 juni van 13:00 tot 15:00

Opening foto-expositie 'Sâltlân' Remco de Vries


Gegevens

Begin:
10 juni @ 13:00
Einde:
1 juli @ 15:00

Organisator

Garnalefabryk
Telefoon:
06 41 60 58 98
E-mail:
info@garnalefabryk.nl

In de maand juni zijn de foto's van Remco de Vries te zien in het Garnalenfabriekje. Op zondag 10 juni van 13.00 tot 15.00 uur is de opening van de foto-expositie 'Sâltlân'. Sâltlân slaat op het land vrij voor de Waddenzee buiten de dijk. De expositie wordt geopend door Joop Mulder en is t/m 1 juli (Dag van het Wad) elk zondag van 13.00 - 15.00u te bewonderen. Uiteraard is het voor (grote) groepen mogelijk om de expositie op afspraak te bekijken.

Het is een verkoopexpositie, dus het is mogelijk om de beelden te kopen. In totaal worden er rond de 14 beelden tentoongesteld.

Sâltlân: het land

Sâltlân is simpelweg het land van waar je zicht hebt op het Wad. De lange zilte geulen, eindeloze kwelders en slikken reikten ooit ver tot in het Friese vasteland. Op en over de grens van zee en land is waar de wereld zichtbaar schuurt onder de invloed van getijden en stormen met soms onvoorspelbare, ja zelfs dodelijke gevolgen. Een met gras, asfalt en stenen bedekte kleidijk markeert de nu harde grens tussen bestaanszekerheid en een wispelturige delta van klei, slik en zand.

Het Wad heeft veel fans, maar die zoeken hun heil meer op de eilanden waar die grens tussen land en zee veelal diffuser, geleidelijker en vooral makkelijker beleefbaar is. Maar wie gewapend met wat tijd, goede laarzen en een camera de zeedijken van het Friese vasteland achter zich laat, krijgt zicht op een fascinerend grensgebied. Een gebied met een prachtig uitzicht: verpakt in licht en gekroond met wolkenluchten, wat duidelijk maakt dat de mens hier niet meer is dan een figurant.

Sâltlân: de fotografie

In een gebied dat zo dynamisch is als het Sâltlân lijkt een medium dat met elke foto de tijd bevriest niet het meest logische gereedschap. Mar daar zijn oplossingen voor. Hele mooie oplossingen! Door het licht tegen te houden, maakt fotograaf Remco de Vries beelden die een distillaat vormen van wat er zich in soms tientallen seconden om hem heen afspeelt. Hij bevriest de tijd niet, maar smeert die uit over een foto. Zo worden de langzame bewegingen van lucht en water zichtbaar. Wolken breken uit elkaar en het heen en weer van het water schetsen een herinnering van wat was in de foto. En dan zijn er nog de zichtbare gevolgen van al die dynamiek aan het Wad! Kwelderklei, steen en palen; alles wijkt voor de zee. De tijd heeft tanden op het Wad en de plekken waar je dat ziet, zie je ook terug in de beelden van De Vries. Maar de zee breekt niet alleen, want waar water is, is ook leven. Ook daar is aandacht voor. En dat alles is gefotografeerd op momenten dat het licht en het weer zo optimaal mogelijk waren. Dat kost jaren, geen dagen. En het leidt tot beelden waarin de realiteit soms ook vloeibaar lijkt te zijn.

Foto: Remco de Vries