Laden Evenementen

10 juni 2018 van 13:00 tot 15:00

Opening foto-expositie 'Sâltlân' Remco de Vries


Gegevens

Datum:
10 juni 2018
Tijd:
13:00 - 15:00

Organisator

Garnalefabryk
Telefoon:
06 41 60 58 98
E-mail:
info@garnalefabryk.nl

Op zondag 10 juni van 13.00 tot 15.00 uur is de opening van de (verkoop)foto-expositie 'Sâltlân' van fotograaf Remco de Vries. De expositie wordt geopend door Joop Mulder, incl. muzikale bijdrage door Gerrit Breteler en is voor publiek vrij toegankelijk.

Elke zondag t/m 1 juli (Dag van het Wad) van 13.00 - 15.00 uur is de foto-expositie te bewonderen. Remco de Vries is dan ook zelf aanwezig. Uiteraard is het voor (grote) groepen mogelijk om de expositie op afspraak te bekijken.

Het betreft een verkoopexpositie, gedurende de expositie kunnen daarom beelden op verschillende materialen en in verschillende formaten gekocht of besteld worden, voor zowel particuliere als zakelijke toepassingen. In totaal worden er rond de 14 beelden tentoongesteld.

Sâltlân slaat op het land vrij voor de Waddenzee buiten de dijk. Lees hieronder meer informatie over het land en de fotografie.

Sâltlân: het land

Sâltlân is simpelweg het land van waar je zicht hebt op het Wad. De lange zilte geulen, eindeloze kwelders en slikken reikten ooit ver tot in het Friese vasteland. Op en over de grens van zee en land is waar de wereld zichtbaar schuurt onder de invloed van getijden en stormen met soms onvoorspelbare, ja zelfs dodelijke gevolgen. Een met gras, asfalt en stenen bedekte kleidijk markeert de nu harde grens tussen bestaanszekerheid en een wispelturige delta van klei, slik en zand.

Het Wad heeft veel fans, maar die zoeken hun heil meer op de eilanden waar die grens tussen land en zee veelal diffuser, geleidelijker en vooral makkelijker beleefbaar is. Maar wie gewapend met wat tijd, goede laarzen en een camera de zeedijken van het Friese vasteland achter zich laat, krijgt zicht op een fascinerend grensgebied. Een gebied met een prachtig uitzicht: verpakt in licht en gekroond met wolkenluchten, wat duidelijk maakt dat de mens hier niet meer is dan een figurant.

Sâltlân: de fotografie

In een gebied dat zo dynamisch is als het Sâltlân lijkt een medium dat met elke foto de tijd bevriest niet het meest logische gereedschap. Mar daar zijn oplossingen voor. Hele mooie oplossingen! Door het licht tegen te houden, maakt fotograaf Remco de Vries beelden die een distillaat vormen van wat er zich in soms tientallen seconden om hem heen afspeelt. Hij bevriest de tijd niet, maar smeert die uit over een foto. Zo worden de langzame bewegingen van lucht en water zichtbaar. Wolken breken uit elkaar en het heen en weer van het water schetsen een herinnering van wat was in de foto. En dan zijn er nog de zichtbare gevolgen van al die dynamiek aan het Wad! Kwelderklei, steen en palen; alles wijkt voor de zee. De tijd heeft tanden op het Wad en de plekken waar je dat ziet, zie je ook terug in de beelden van De Vries. Maar de zee breekt niet alleen, want waar water is, is ook leven. Ook daar is aandacht voor. En dat alles is gefotografeerd op momenten dat het licht en het weer zo optimaal mogelijk waren. Dat kost jaren, geen dagen. En het leidt tot beelden waarin de realiteit soms ook vloeibaar lijkt te zijn.

Foto: Remco de Vries