RUIM 1500 BEZOEKERS OP EERSTE ‘DEI FAN DE FISKERIJ’

Op zaterdag 24 juni kwamen zo’n 1500 bezoekers voor de eerste ‘Dei fan de Fiskerij’ naar het garnalenfabriekje in Moddergat. Door o.a. de verkoop van vis en het veilen van garnalen is € 2200,- opgehaald voor de restauratie van de WL19. De replica van deze aak wordt momenteel gerestaureerd.

Anke Bijlsma, programmeur van de Garnalefabryk, is heel erg tevreden over deze eerste editie van de ‘Dei fan de Fiskerij’. Zowel over het programma, alle mensen die meegewerkt hebben en het bezoekersaantal. ‘It koe net better’ aldus Anke.

In het Noordoosten van Fryslân is de vissersvloot groter dan menigeen denkt. De vloot bestaat uit meer dan 30 kotters. De Garnalefabryk wil met activiteiten als de ‘Dei fan de Fiskerij’ verleden met het heden verbinden. De kotters WL22 en LO8, die vlak achter de dijk voor anker lagen, brachten dit letterlijk in beeld.  Vroeger was dit een ‘normaal’ vergezicht, schepen zo dicht bij de dijk, tegenwoordig is dit een absoluut uniek gebeuren. Net als de garnalen die voor de veiling over de dijk werden getild, dit was sinds 1943 niet meer gebeurd.

Naast de kotters waren er nog allerhande activiteiten in en rondom het garnalenfabriekje. Zo was er muziek van Jack Bottleneck en lokale koren, een struintocht op het Wad, lokaal eten van het Wad, een demonstratie van de garnalenpelsters uit Zoutkamp, nettenbreien door twee garnalenvissers en een modeshow van Waddenwol.

Klaas Laansma, die samen met Anke het programmateam vormt van de Garnalefabryk, is een blij mens. ‘We hebben met deze dag laten zien wat we hier kunnen, met de vissers en de mensen uit de omgeving. De sfeer was heel ongedwongen en er was voor iedereen wat wils.  Daarnaast breng je een stuk hedendaagse visserscultuur over door het organiseren van een evenement’ aldus Klaas.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *