Moddergat

Anke Bijlsma programmeur van de Garnalefabryk Moddergat

Interview met: Anke Bijlsma
Door: Wini Weidenaar
Publicatie: Dockumer Courant vrijdag 23 juni 2017

Anke Bijlsma is zo’n pareltje die je doet geloven dat krimp geen krimp is maar een kans

Anke Bijlsma (Nes, Dongeradeel), wie kent haar niet. Ze is actrice en productieleider bij het Friestalig theatergezelschap Achmea Culpa en sinds kort programmeur van programma ‘de Garnalefabryk’ in Moddergat.

Het garnalenfabriekje ligt naast het dorp Moddergat en direct aan de dijk. Anke schreef samen met Klaas Laansma het ‘Programma de Garnalefabryk’ waarin activiteiten plaats vinden die aansluiten bij de omgeving. Ze willen lokale betrokkenheid stimuleren en de trots van het Waddengebied doorgeven. Het programma loopt van 2017 tot 2021 en richt zich op de bewoners uit de omgeving, geïnteresseerden uit de provincie en daarbuiten en op de natuur- en cultuurtoerist. De twee hebben geweldige ideeën en zijn dan ook super enthousiast dat ze aan de slag kunnen!

Maar wie is dan toch die Anke Bijlsma? De reden dat dit niet in een paar woorden te vangen is komt wellicht omdat ze zoveel verschillende dingen doet. Een optreden hier, een musical voor groep 8 regisseren, spreekstalmeester bij een avond met Friese artiesten en bovenal een verbinder. Ze voelt zich vaak net een jongleur die allemaal borden op stokjes draaiend moet houden. Het tempo moet goed zijn en de balans optimaal. ‘Dan voel ik mij als een vis in het water’, aldus Anke. Het samenwerken met veel verschillende mensen in organisaties en groeperingen geeft haar werk kleur en dynamiek.

‘Ik woon dan misschien wel afgelegen maar door al mijn werkzaamheden kan ik juist erg genieten van de rust rond de boerderij. Dit landschap-te midden van de grijze kavels klei, dicht bij de zee- is mijn thuis’. Anke woont tussen Oosternijkerk, Nes en Moddergat midden in de weilanden op de klei.

En Anke is de vrouw van Gerrit Breteler maar niet de vrouw van! ‘Nee ik bin net de frou fan, Gerrit is mien man en ik ben Gerrit sien frou, dot makket noch ol in verskil. We binne beide sels in persoan’ vult Anke Bijlsma aan. Tuurlijk, ze is trots op haar man die we met name kennen van zijn prachtige meeslepende muziek maar eigenlijk vooral kunstenaar is, hij schildert prachtige portretten op de ‘ouderwetse’ manier. Ze werken veel samen. Zo is Anke zijn manager en schrijft Gerrit de teksten voor Achmea Culpa. Samen zijn ze één maar beide zijn ze ook apart van elkaar mooie mensen! Dat maakt dat wij samen gelukkig zijn.

Terug naar het garnalenfabriekje. ‘Een voorwaarde voor alles wat we hier organiseren is dat het in harmonie is met de omgeving en de mensen die er wonen. Op dit moment ben ik bezig met de organisatie van de ‘Dei fan de Fiskerij’, hierin werk ik samen met de vissers uit de omgeving. Inmiddels doen er al dertien vissers actief mee in het programma. De één komt met een innovatieve manier van vissen, de ander komt met lekkere vis direct hier achter de Dijk vandaan en weer een ander brengt zijn kotter mee. Ik vind het geweldig om de verhalen van de vissers op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen zeker nu er zoveel te doen is om de aanlandplicht en de bijvangst’.

Dit gebeurt overigens niet alleen met vissers maar op veel meer gebieden. Zo komt Peer Zaal uit Ee, een sterrenkundige, binnenkort vertellen over de sterren boven het Wad maar is er ook ruimte voor kookworkshops, Wadlooptochten, privé feestjes en Bootcamp.

Het bijzondere aan Anke is dat als ze ergens voor gaat ze dit voor de volle honderd procent doet. Ze is enthousiast, open en kan mensen motiveren als geen ander. Zij is zo’n pareltje die je doet geloven dat krimp geen krimp is maar een kans. De liefde voor de omgeving en de mogelijkheden deelt ze moeiteloos. Op het juiste moment brengt ze mensen met elkaar in verbinding en weet ze de mensen om haar heen te motiveren. Hou daarom ‘de Garnalefabryk’ in de gaten voor mooie en bijzondere momenten. Een aanwinst voor Noard East Fryslân als je het mij vraagt.

Dockumer Courant

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2017 Garnalefabryk

Thema door Anders Norén