RTV NOF – verslag ‘Beroepen in Beeld’ Jaring Brunia

MODDERGAT – Woensdagavond 17 oktober was er weer een ‘Beroep in Beeld’ in de Garnalefabryk in Moddergat. Dit keer mocht biologische boer Jaring Brunia zijn passie voor dit beroep toelichten. Alle zitplaatsen waren opnieuw uitverkocht.

Hij is niet zomaar een boer maar is een jonge boer met een missie en een geheel eigen visie heeft op zelfstandig boeren. Eerder al was hij werkzaam bij zijn ouders en een buurman op de boerderij. Ambitie om het boeren vak in te gaan was er eerst niet. Tijdens zijn studie kreeg hij een steeds beter beeld hoe hij de ideale boerderij voor hem zag. Nadat hij zijn studie vijf jaar geleden had afgerond, kocht hij een boerderij, ging deze verbouwen en startte hierin zijn bedrijf.

Jaring begint na een inleiding te vertellen hoe hij zijn management uitvoert. “Alles wat we tussen gras en koe bedacht hebben in de afgelopen decennia haalt hij weer weg. De koe en het gras probeert hij zo te managen dat er een weelderige bio diverse boerderij ontstaat. Een boerderij waar koeien jaar rond buiten mogen zijn, waar de boer een mooi leven en een goed inkomen heeft en waar speciale aandacht is voor de weidevogels dat is mijn visie”, aldus Jaring. Zaken als een dierarts en antibiotica zijn voor hem geen dagelijkse zaken. Als een koe het juiste leefklimaat heeft, de juiste voeding krijgt dan hoeft hij zelden een beroep te doen op deze dierenarts en de medicatie.


In zijn zoektocht naar een simpele efficiënte bedrijfsvoering kwam hij er steeds weer achter dat hij wou boeren met de natuur, koeien buiten, bloemrijke weiden, weidevogels en weinig input van buitenaf. Al snel realiseerde hij dat dit allemaal ‘natuur’ was. hij besloot zich verder te verdiepen in de natuur en zijn inspiratie te halen uit de natuur. Als je naar de natuur kijkt, zie je dat alles klop en dat er verder weinig nodig is.

Zaken als veel bijvoeren en tractor rijden zijn dingen die hij minimaal doet. Het systeem is zo ingericht dat het zich zelf reguleert. Opvallend item is dat de meeste boeren gek zijn op de eerste grassnede van het jaar om in de kuil te verwerken, Jaring ziet dat totaal anders en laat juist zijn koeien dat gras afgrazen. Op deze manier krijgen ze ‘’zoveel meer binnen’’ dan dat het in de kuil verdwijnt. Hij laat ook bewust tussen 15 maart en 1 mei zijn koeien kalveren. Alles wat moeder en jong nodig zijn zit dan in het nog jonge gras.


Jaring heeft ook stukken land van hem ingericht als drasplas. Hier is een diversietijd van vogels aanwezig die voor hem de graadmeter zijn dat hij goed bezig is. Vogels die in de landerijen daaromheen hun kostje bijeenscharrelen, betekend dat het land gezond is en dat de vogels daar goed kunnen foerageren. Als ik mijn 55 koeien en het grasland dus weer terug breng in hun natuurlijk ritme, dan verandert mijn rol van boer naar een soort van boswachter”, aldus Jaring Brunia.

Een gepassioneerde man die vele aanwezigen wist te boeien. Aan het eind van zijn verhaal kreeg Jaring een warm applaus en een bedankje in de vorm van een fles wijn van Anke Bijlsma, zij is de programmeur van de Garnalefabryk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *